Nu proberen: Open Source Elektronische Leeromgevingen

Er wordt de laatste tijd veel geschreven en gesproken over open source elektronische leeromgevingen. Niet altijd even genuanceerd, niet altijd even objectief (zie ook hier) maar vaak wel verrassend ("About 60 % of Finnish schools of all levels are using open source software to carry out their practices. The most frequently used open source learning platform is Moodle.").
Ik ben in ieder geval erg blij met al deze aandacht. Ik bedoel maar, kort geleden wisten de meeste vakgenoten niet eens wat open source software betekent. We komen er wel! Vaak genoemd maar nooit genoeg geroemd: het wikipedia project. Open source software en open knowledge.Hoezo kan open source software niet gebruikt worden voor bedrijfskritische systemen. Het is een kwestie van de krachten en de aandacht bundelen. Dat gebeurt vanzelf.
Voor de mensen die graag zelf eens met Moodle, Atutor of Ilias aan de slag willen heb ik de volgende tip. Etine (een klein en innovatief onderwijskundig bureau) heeft een zg. live cd ontwikkeld waarmee genoemde ELO’s zonder installatie perikelen kunnen worden getest. De cd kan bij Etine worden gedownload. Voor de Leidse collega’s kan ik een kopie branden, dat gaat veel sneller dan de download.
Tot slot wil ik nog op de volgende initiatieven wijzen:
Claroline: ( The Claroline project was initiated in 2000 at the Catholic University of Louvain (Belgium))
DotLRN: ( .LRN is the world’s most widely adopted and sophisticated open-source software for supporting web-based learning and research.)

One thought on “Nu proberen: Open Source Elektronische Leeromgevingen

  1. Je noemt de BlackBoard look-a-like Claroline, maar Dokeos is innovatiever, daar voegt men als nieuw onderdeel op dit moment iets als een leerlijn-module toe.
    aTutor – ook een BlackBoard look-a-like – op de door jou genoemde CD, kan gecombineerd worden met de groupwaretool aCollab en ondersteunt veel beter de uitwisselstandaards, daar heeft het nu razend populaire programma Moodle wat in te halen..
    Een samenvattend overzicht van ELO vergelijkingen vind je in dit Micro paper.

Leave a Reply