Deze week is mijn weblog één jaar oud

Deze week is het precies een jaar geleden dat ik mijn eerste bericht op deze weblog plaatste. Tijd om eens terug te kijken. Wat heeft het opgeleverd? Om te beginnen wat statistieken:
– 30 berichten
– 11 commentaren
– een handjevol serieuze trackbacks
– teveel spam trackbacks (trackback staat nu uit)
– meer dan honderd spam commentaren
– 1 nieuwe vormgeving
– gemiddeld 409 individuele bezoekers per maand
– totaal bijna 5000 individuele bezoekers

Deze getallen zeggen natuurlijk verder niets over de betekenis van mijn weblog. Waarom houd ik die eigenlijk bij? Het kost me tijd en ik weet niet eens zeker of ik wel gelezen wordt. De 7000 pageloads geven geen antwoord op de vraag of mijn schrijfsels gewaardeerd worden. Toch maakt me dat kennelijk niet uit. Anders was ik er al mee gestopt. Het geeft me voldoening om een stukje te schrijven en vooral om het te publiceren. Alleen al de gedachte aan een lezer die iets van mij opsteekt, een idee krijgt of aan het denken slaat is voor mij voldoende om te blijven publiceren. Of ik er werkelijk in slaag om iets zinvols bij te dragen kan ik zelf niet beoordelen. Ik nodig u, mijn lezer, uit om daar iets over te zeggen. De commentaar functie van deze weblog is slechts een muisklik weg. Tenslotte nog een poging om toch iets van objectieve betekenis aan deze weblog te geven. Ik vermoed dat mijn weblog een bijdrage levert aan de volgende persoonlijke professionele activiteiten:

 • zichtbaarheid van mijn werk en expertise (ik maakte meer dan eens mee dat een college of iemand van een andere universiteit of instelling mij belde naar aanleiding van een publicatie, NB google is erg weblog vriendelijk)

 • netwerk vorming (via commentaren op mijn stukjes en mijn commentaren op stukjes van anderen maak ik deel uit van een netwerk van vakgenoten)

 • kennisdeling (resultaten van eigen onderzoek komen beschikbaar voor anderen)

 • opinievorming (ik schrijf regelmatig over open source software en het belang van open standaarden)

 • ontsluiting en archivering van documenten (de weblog is erg handig om notities, presentaties en publicaties etc. overal te wereld toegankelijk te hebben, de zoekmachine en de indeling in categorieën en datum geven bovendien structuur)

 • schrijfvaardigheid (veel schrijven helpt, ook al zijn het kleine stukjes, iedere keer als ik iets voor mijn weblog schrijf heb ik het gevoel een betere schrijver te worden)

De oogst van het eerste jaar

2 thoughts on “Deze week is mijn weblog één jaar oud

 1. Gefeliciteerd Jeroen 😉
  Om de een of andere reden heb ik je weblog pas kort geleden ontdekt dus ik kan nog niet ver terugkijken. Maar ik vind het interessant om via je weblog te kunnen volgen wat jou bezighoudt. En ik steek er inderdaad ook wat van op, zoals je interview met Ralf Zosel (ik vond het al zo jammer dat ik niet bij je presentatie over de Jurawiki kon zijn maar dat is door je blogposting helemaal goedgemaakt).

  Enne, hij is ook wel heel erg móói, je weblog!
  Marja

Leave a Reply